T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Edirne İl Halk Kütüphanesi

Tarihçe

     Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yapmış olan Edirne'de saltanat sürmüş sultanlar tarafından; cami, medrese, külliye, imaret, tekke ve dergah gibi yerlerde kitaplıklar ve vakıf kütüphaneleri kurulmuştur. Padişahların kurdukları vakıf kütüphanelerinden olan Dar'ül hadis Cami Kütüphanesi, II. Murat tarafından, Saray-ı Atik'te ( Eski Edirne Sarayı ) Kasr-ı Padişah-ı Kütüphane Fatih Sultan Mehmet tarafından, Beyazıt Külliyesi'ndeki II. Beyazıt Kütüphanesi Sultan II. Beyazıt tarafından ve Selimiye Cami içindeki kütüphane de II. Selim tarafından oluşturulmuştur. Bu kütüphanelerden günümüze ulaşan  Selimiye Yazmalar Kütüphanesi'dir.

     Selimiye Yazmalar Kütüphanesi 1575 yılında Sultan II. Selim zamanında Selimiye Caminin hünkar mahfili karşısındaki mekanda, II. Selim'in bağışlamış olduğu 257 adet çok değerli kitaplarla hizmete girmiştir. Sultan Selim'le başlayan bağışlar, Edirne Valilerinden Çelebi Mustafa Paşa ve Hacı İzzet Paşa, Çolak Paşa, Ahmet Badi Efendi ( Oğlu Faik Kaltakkıran tarafından ), İttihat ve ve Terakki Kulübü, Türk Ocakları ve Tekke ile Zaviyelerin kapanması ile oralardan gelen gelen kitaplarla koleksiyon genişlemiştir. Bu koleksiyon içinde yer alan Tıp yazmaları, Divanlar ve Tarih Yazmaları içinde çok değerli ünik nüshalar bulunmaktadır.

     Edirne İl Halk Kütüphanesi olarak 1952 yılında Arap harfli Yazma ve basma eserler Selimiye cami içindeki mekanda bırakılıp, Latin harfli kitaplar Halk Eğitim Merkezinin bir salonunda okuyucu hizmetine sunulmuştur. Aynı zamanda Selimiye cami Sıbyan Mektebi içinde bir çocuk kütüphanesi de ilk defa Edirne halkının hizmetine girmiştir. 1968 yılında Ayşekadın semtinde bulunan A Tipi kütüphane binasının yapılmasıyla bir süre orada hizmetini sürdürdükten sonra Kooperatif Evleri mevkiinde 14 Ocak 1994 yılında açılan bugünki yeni binasına taşınmıştır.